اسلام و توسعه

اسلام و توسعه

  • نوع فایل : کتاب
  • زبان : فارسی
  • نویسنده : محمد جلال خلیلیان
  • چاپ و سال / کشور: 2012

توضیحات

اسلام و توسعه توسعه از واژه‌هایی است که در ادبیات اقتصادی کشورهای جهان سوّم، رواج شایانی داشته و در نیم قرن اخیر، به عنوان هدفی مهم و ارزشمند قلمداد گردیده است. بدیهی است که توسعه‌ی اقتصادی همراه با پیش‌رفت علم و تکنولوژی، برای افزایش کمی و کیفی تولیدات و خدمات در جهت تسهیل زندگی مادّی بشر، زدودن فقر و محرومیّت و بی‌کاری و رسیدن به آسایش و آرامش خاطر برای جوامع امری مطلوب است و برنامه‌ریزی و تلاش برای دست‌یابی به آن ضرورت دارد و مورد تأکید اسلام نیز می‌باشد؛ ولی با توجّه به نظام اقتصادی اسلام، آیا به این حد می‌توان اکتفا کرد و آن را هدف نهایی قرار داد؟ در نظام سرمایه‌داری فعلی، که اکنون بر بیش از نیمی از کره‌ی زمین حاکم است، توسعه، چیزی جز تحولات سازنده در شیوه‌های تولید نیست و برای اندازه‌گیری رشد و توسعه‌ی جوامع، باید به دنبال شاخص‌های اندازه‌گیریِ میزانِ تولید جامعه بود؛و برای شکوفایی اقتصاد، رشد مصرف، همگام با افزایش تولید توصیه می‌گردد. در نتیجه، برای توسعه‌ی بازار مصرف و تنوع بخشیدن به تمایلات و خواسته‌های مادّی انسان‌ها، باید از شیوه‌های مختلف، به ویژه تبلیغات وسیع و گسترده، برای ایجاد میل کاذب به مصرف، بهره جست و نظام فرهنگی و اجتماعی باید در خدمت نظام اقتصادی قرار گیرد تا او را به مصرفِ بیش‌تر، راغب و نیازمند سازد. زیربنای تنظیم اصول و روش‌های اقتصاد سرمایه‌داری، صرفاً براساس تقویت انگیزه‌ی مادّی بشر است؛ لذا هدف اصلی و نهایی، رشد اقتصادی و رفاه انسان‌هاست.  در حالی که، از نظر اسلام، رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی، ابزاری برای رشد و تعالی اخلاق و کمالات انسانی و آزادی از تعلّقات نفسانی می‌باشد؛ در تفکّر اسلامی، انگیزه‌ی سودطلبی و حداکثر نمودن مطلوبیّت‌ها و لذایذ مادّی نمی‌تواند هدف اصلی و نهایی تلاش و کوشش انسان قلمداد گردد؛ بلکه اسلام با پذیرش کسب سود و لذّت‌های مادّی از راه‌های مشروع، انسان را محور توسعه، و رشد و تعالی مادّی و معنوی را هدف آن قرار می‌دهد؛ لذا مهم‌ترین هدف بعثت انبیای الهی، تعلیم و تربیت بشر در جهت رشد و تکامل مکارم اخلاقی اوست، تا انسان با عقل، تفکّر، اراده و اختیار، قدر و منزلت خود را در نظام خلقت، بهتر بشناسد و با انتخاب بهترین و کوتاه‌ترین مسیر، استعدادها و خلاقیّت‌های خود را شکوفا سازد؛ لذا فرهنگ اسلامی با تأکید بر عناصری همچون: اهتمام نسبت به کسب علم و دانش، کار و تلاش، نظم و انضباط، انجام صحیح و استوار کارها و کسب عزّت و سربلندی جامعه‌ی اسلامی، زمینه‌های لازم و مناسب را برای پیمودن مسیر توسعه‌ی مورد نظر خود، به وجود آورده است. در این نوشتار، هر یک از عناوین مذکور، به طور جداگانه و با استناد به آیات و روایات، مورد بحث قرار گرفته است. در اینجا ممکن است این سؤال مطرح گردد که با وجود این که اسلام دارای فرهنگی غنی، پویا و حرکت آفرین است، چرا اکثر کشورهای اسلامی در زمره‌ی کشورهای توسعه نیافته و عقب مانده قرار دارند؟ ... کلمات کلیدی: دین شناسی، اسلام، اسلام شناسی، کتاب مذهبی، رشد اقتصاد، حوزه علمیه قم، فرهنگ توسعه، جهان اسلام، کشور های جهان سوم، برچسب‌ها: دین شناسی، اسلام، اسلام شناسی، کتاب مذهبی، رشد اقتصاد، حوزه علمیه قم، فرهنگ توسعه، جهان اسلام، کشور های جهان سوم
اگر شما نسبت به این اثر یا عنوان محق هستید، لطفا از طریق "بخش تماس با ما" با ما تماس بگیرید و برای اطلاعات بیشتر، صفحه قوانین و مقررات را مطالعه نمایید.

دیدگاه کاربران


لطفا در این قسمت فقط نظر شخصی در مورد این عنوان را وارد نمایید و در صورتیکه مشکلی با دانلود یا استفاده از این فایل دارید در صفحه کاربری تیکت ثبت کنید.

بارگزاری